Port de l'Artiga - Des de l'Artiga - Port de l'Artiga - Couserans - Aran N - Spain
Port de l'Artiga - Des de l'Artiga

Port de l'Artiga - Des de l'Artiga

Port de l'Artigue - Upper Ariège - Andorra - Spain

Information
Min / max altitude1200m / 2500m
Duration1 day
Route typereturn_same_way
GearPiolet + crampons pour le Port
Source

Itinerari

Aparquem a l’Artiga (cota 1200 m), el mateix aparcament per anar al Montcalm via Pinet.. Prenem el sender que segueix el riu per la riba esquerra fins a la bifurcació i seguim a la dreta. Indicacions de “Port de l’Artiga”. Sembla que sigui possible seguir el fons de la vall quan hi ha prou neu, però no deu passar gaire sovint.

El sender s’enlaira amb pendent fort durant 200 m de desnivell (tocarà carregar esquís fàcilment, és cara S i hi ha allaus de fusió freqüentment) i a continuació progressa per un balcó fins que retroba el riu. La palanca que hi ha vers els 1400 m està desmuntada a l’hivern i s’ha de creuar a gual i després pujar encara una mica per la vall, passant per una canal a l’esquerra durant 200 m, que es redreça força al final (ganivetes o grampons de vegades necessaris).

Al principi resulta una mica estret però no massa dret. Segons la innivació, és possible seguir el fons del riu. En aquest cas cal vigilar de no passar de llarg de la cabana de l’Orri de Mespelat, a 1800 m, si s’hi vol dormir (4 o 5 places, confort rústic), ja que es troba al marge dret uns 30 m per sobre del fons del riu, i sovint completament tapada per la neu tret del sostre (pala i piolet necessaris per destapar l’entrada…). Les cabanes situades més amunt, als 2000 m (Légunes d’en Haut i d’en Bas) són visibles fins i tot amb 2 m de neu.

La continuació és força evident, segueix l’eix de la vall (progressem fàcilment pel fons mateix), que s’eixampla progressivament. Podem trencar a l’esquerra cap al Pic de Broate i sinó continuem cap al Port de l’Artiga, bretxa visible a més no poder. No presenta cap dificultat excepte l’arribada al coll pròpiament dita, més redreçada (50º?) durant els darrers 10 a 20 m. Grampons necessaris segons la neu.

Baixada

Pel mateix recorregut.

Vall salvatge, el 95% de la gent que ve per aquí se’n va cap al Montcalm i la Pica!

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.