Pic de Noufonts - Travessa per les carenes. De la vall d'Eina a Ull de Ter (HRP) - Pic d'Eina - Puigmal - Canigó - Albera - France

Pic de Noufonts - Travessa per les carenes. De la vall d'Eina a Ull de Ter (HRP)

Pic d'Eyne - Puigmal - Canigou - Albères - France

Information
Length19000m
Min / max altitude1599m / 2861m
Duration1 day
Route typetraverse
Source

Aquest itinerari va del poble d’Eina fins al refugi d’Ull de Ter per una magnífica travessa de carenes.

Pujada de la vall d’Eina ### 8.3km, +1080m

Des de l’aparcament, seguim el camí que surt en direcció SE per entrar a la vall d’Eina. L’inici és més aviat per dins del bosc i discorre entre el riu d’Eina (pel marge esquerre) i el rec del mas Randola (petit canal d’aigua). A 1320m creuem el canal per arribar ràpidament a la vora del torrent. A 2000m sortim definitivament del bosc i veiem l’orri de Baix a l’altre costat del riu. A 2150m passem pel pla de les Fonts, al peu d’un escanyall de la vall. El sender puja més fort sobre unes cascades per anar a sortir al pla de la Beguda (2335m). El camí s’orienta cap a l’E i s’allunya cada cop més del fons de la vall. A 2500m el sender puja de dret per un pendent en direcció SSE fins a l’ample coll d’Eina.

Des del coll d’Eina al de Tirapits per la carena ### 5.2km, -400m, +470m

La continuació consisteix a seguir la carena que separa el Vallespir del Ripollès durant més de 5km, en el tram entre els colls d’Eina i Tirapits. No hi ha aigua en tot el tram. Les cotes dels cims varien sensiblement segons el mapa (ICC, IGN, RandoEditions, …). Des del coll d’Eina (2682m), remuntem l’ampla llomada en direcció NE fins a un bony sense nom (2722m). Baixem fins a un collet (2731m) que domina la vall d’Eina i després remuntem en direcció al pic d’Eina. La seva ascensió és opcional (+50m de desnivell) i pot evitar-se per un sender que flanqueja pel vessant S i que porta a un collet (2731m). Des d’allà pugem al pic de Noufonts (2861m, fita grossa) per la carena (hi ha una caixa metàl·lica per a les piades amb l’acrònim CEF), i baixem per terreny més pendent fins al coll de Noufonts (2651m). Des del coll pugem en direcció SE, d’entrada pel vessant S i, poc després d’un orri de pedra, tornem al vessant N fins a un bony de cota 2797m. Continuem (pic de Noucreus a l’esquerra, 2799m) fins al coll de Noucreus (2782m, hi trobem les nou creus metàl·liques), deixem un bony (2792m) a la dreta i arribem al pic de la Fossa del Gegant (2808m, pal metàl·lic acabat en forma de piolet) i baixem cap al coll de Carançà (2723m). Remuntem fins a un nou bony (2826m) i tornem a baixar cap al coll de la Vaca (2793m) deixant a l’esquerra els pics de la Vaca (2820m). Deixem la carena per passar el coll de Tirapits (2781m).

Travessa del coll de la Marrana fins a Ull de Ter ### 5km, -650m, +100m

Des del coll de Tirapits baixem cap al N cap a la vall fins a arribar a sota d’una construcció de pedra (cartell metàl·lic rovellat: “Polsador Emergències, Bombers-085”), i des d’allà girem a la dreta per baixar per la vall (una mica més avall hi trobem aigua). Després d’un pla de cota 2430m el sender para de baixar i fa un flanqueig ascendent fins a arribar al coll de la Marrana (2529m). Des del coll, baixem la vall en direcció NE quedant-nos al marge dret. Deixem el riu Ter clarament a l’esquerra i baixem per les pistes d’esquí fins al refugi d’Ull de Ter (2240m).

  • El conjunt de la vall d’Eina està classificada en tant que reserva natural.

  • Orri de Baix

  • Cabana al coll de Noufonts

  • Cabana de Tirapits (photo])

  • Mapa ICC

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.