Pic des Cabottes - Travessa per l'aresta Cime de la Jasse >> Pic des Cabottes - Pic de l'Apparence - Belledonne - France

Pic des Cabottes - Travessa per l'aresta Cime de la Jasse >> Pic des Cabottes

Pic de l'Apparence - Belledonne - France

Information
Length19000m
Min / max altitude1336m / 2732m
Duration1 day
Route typeloop
GearUne corde au cas où pour les non initiés à ce type de rando.
Source

Ascens

L’ascens comença amb la transitada i ben indicada ascensió al Cim de la Jasse. Una primera part a través de pista forestal ens fa avançar ràpidament fins a l’Habert d’Aiguebelle. A partir d’aquí el camí esdevé més estret però ben marcat en tot moment fins al primer objectiu del dia, el Cim de la Jasse. Des d’aquí comença la llarga aresta que encadena la Dent du Pra, la Belle Étoile i el Pic des Cabottes.

El primer tram, entre la Jasse i la Dent du Pra transcorre per terreny encara força estable i en general amb roca de bona qualitat. Al llarg de l’aresta els passatges de II o III són més freqüents del que un es pot imaginar però en cap moment es complica moltíssim. Una mica abans de la Dent du Pra trobarem el punt més delicat on l’aresta et fa escollir entre dues opcions, a la dreta un passatge aeri amb petites plataformes herboses, i a l’esquerra un passatge horitzontal molt més pedregós que ens conduirà a una canal fàcil de pujar però de terreny inestable on s’ha de parar especial atenció on posem mans i peus. Aquest tram està marcat per algunes fites i marques de pintura blaves però tant unes com les altres són molt poc freqüents i serveixen més per confirmar la bona direcció que per guiar-se en moments de dubte.

A partir d’aquí les marques i fites desapareixen gairebé completament. El descens fins al Col de Vouteret no presenta gaire dificultat més que un terreny pedregós força incòmode. Per assolir l’altra banda del coll hem de sortejar un petit promontori grimpant i desgrimpant per l’altra banda.

L’ascens a la Belle Étoile és llarg i gairebé sense descans per una aresta amb terreny cada cop de menys qualitat. Inicialment pujarem, buscant sempre els passatges més fàcils i comprovant sempre l’estabilitat de les roques on ens agafem, fins al punt del mapa marcat per la cota 2684 m. Un cop aquí l’aresta segueix en una llarga travessia que va sortejant petites collades amb desgrimpades i grimpades, mai massa difícils ni aèries però incòmodes i que poden posar en força problemes a persones amb poca experiència. Tot i no haver gaires opcions on escollir, la sensació de no estar seguint el camí més fàcil és constant, degut tant a la manca de fites com a certs passatges que semblen complexes a primera vista i on trobar la continuació no és evident.

Just abans del cim arribarem a una collada una mica més profunda des d’on baixa un corredor pedregós que ens servirà en el descens si no seguim l’aresta fins al Pic des Cabottes. Des del coll l’atac final al cim és ja només un moment.

Si encara resten forces es pot continuar l’aresta, que esdevé encara més caòtica i inestable, en una llarga travessia fins al cim més alt de les rodalies, el Cabottes.

Descens

El descens dependrà d’on ha arribat la nostra ruta. Si optem per quedar-nos a la Belle Étoile el farem seguint el corredor pedregós mencionat, inclinat però practicable i ideal per sortir de l’aresta i baixar ràpidament cap al Grand Clot. Des d’aquí tenim l’opció de dirigir-nos cap al Col de l’Aigleton o cap al Pas de la Coche per tornar a l’Habert d’Aiguebelle.

Si hem optat per seguir fins al Cabottes es pot sortir de l’aresta utilitzant alguna de les escapatòries (vessant S) en forma de corredors de pedra i un cop fora de la l’aresta ens dirigirem cap al Col de la Vache. Des d’aquí, el camí descendeix fàcilment fins al Pas de la Coche.

Es tracta d’una sortida molt interessant, entretinguda i salvatge, però en cap cas apta per excursionistes ocasionals. Cal saber moure’s i orientar-se per terreny complex i estar habituat a utilitzar les mans amb freqüència. L’aresta és llarga i lenta i juntament amb el fort desnivell (uns 1600 m) i distància (als 16 km, si ens quedem a la Belle Étoile, cal afegir-hi uns 3-4 km si seguim fins al Cabottes) pot fer que l’excursió s’allargui molt més del que un pot esperar inicialment.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.