Pyramide d'Ornon - vessant W pel Lac Fourchu - Pyramide d'Ornon - Taillefer - Armet - France

Pyramide d'Ornon - vessant W pel Lac Fourchu

Pyramide d'Ornon - Taillefer - Armet - France

Information
Length5663m
Min / max altitude1286m / 2839m
Duration1 day
Main facingNW
Route typereturn_same_way
GearGanivetes i grampons si la neu està dura.
Snowboarding possible
Source

Itinerari

Des de la Grenonière, seguim la carretera que porta a la Basse Montagne. Fem cap a la Jasse i després al Lac Forchu, seguint el sender d’estiu, o bé tirant cap al SW per entrar dins d’una canal al peu de la cara N de les Rochères (innivació més duradora a la primavera).

Des del Lac Fourchu, 2 opcions:

  • O bé anem a cercar un pendent poc exposat, arran de les parets E del Rocher Culasson (via normal del Poursollet).

  • O bé remuntem una estreta canal encaixada al S del Lac Forchu (una mica menys de 45°/S4). Els dos itineraris es retroben cap als 2350m, a una zona de pendent més suau a la base del vessant NE del Taillefer.

Prenem la direcció cap a una coma N que desemboca al coll a 2619m. Aquesta pujada pot presentar alguna pala de neu que en general és evitable de manera més o menys còmode per l’esquerra. Un cop al coll sense nom (2619m), l’ascens a La Pyramide a l’estiu és un camp a través per terreny rocós molt senzill però sense gaires indicacions, on cadascú fa via cap al cim com bonament pot. Al cim hi ha una instal·lació de telecomunicacions, però la vista panoràmica és excepcional…

Variants

Aproximació des del Lac du Poursollet (track GPS)

A l’extrem de la carretera del Lac du Poursollet, seguim el sender del Lac Forchu, resseguint la base de les parets N del Rocher Culasson. Desemboquem cap als 2070m sobre el plató.

Canal N a l’E del punt 2677m (4.1E2)

Canal en la que ens hem de fixar a la pujada: la canal es troba habitualment coronada per una cornisa que s’esquiva per l’E. La sortida és exposada i més pendent que la resta del corredor.

La principal dificultat de l’itinerari es troba a la part mitjana (primera meitat de la vall NE del Taillefer).

Amb esquís, sortiu d’hora a la primavera, donat que els pendents que duen al “plató dels lacs” estan orientats a E. L’orientació evoluciona de seguida a NE, a N i a W al final.

A l’estiu, la pujada al coll sense nom presenta a vegades una pala de neu que pot ser incòmode a primera hora del dia, amb la neu completament gelada. Es pot bordejar per l’esquerra grimpant una mica lateralment per la roca, però tampoc es pot dir que sigui el terreny més confortable del món.

Ascens al Taillefer

Si es desitja, és perfectament factible realitzar l’atac als dos cims en una mateixa jornada. Des de La Pyramide es descendeix al coll sense nom pel mateix camí i des d’allà es segueix el camí, aquest cop força ben indicat, que puja per la cara E del Taillefer. El pendent és dur però es fa sense cap dificultat tècnica afegida.

Per descendir des del Taillefer podem seguir la mateixa ruta d’ascens o completar el bucle baixant més ràpidament a través del Col du Grand Van fins a retrobar el camí d’anada a uns 2400m.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.