Pui d'Urdosa - des de Farrera - Pui d'Urdosa - Upper Ariège - Andorra - Spain
Information
Length14000m
Min / max altitude1370m / 2226m
Duration1 day
Main facingN, NE, E, SE
Route typeloop
Source

Pujada

Sortim de Farrera des de la carretera, que arriba a la part alta del poble. Pugem pels prats o bé pel camí que passa pel costat del dipòsit. Continuem en la mateixa direcció fins a un planell a cota 1475m, per on passa una pista. La seguim fins a un revolt tancat a l’esquerra. Abandonem la pista i seguim per una petita plana envoltada per dos barranquets. Els creuem tots dos i seguim per la zona amb menys vegetació, primer cap al SE i després, per prats, cap al S.

Veiem a dalt d’un morro la ruïna de les bordes de Llegunes. Guanyem aquesta carena, que al cap de pocs metres desemboca a una plana neta d’arbres. A l’extrem dret, seguint en direcció S, s’endevina un petit barranc. El creuem i el seguim cap amunt per un camí que costa una mica de seguir enmig del bosc, tot i que és fàcil continuar pel bon camí ja que la referència és el barranquet. Desemboquem a una nova clariana, a l’extrem superior de la qual, cap a la dreta, surt un camí pel mig del bosc. Aquest camí sí que és evident i comença pujant decidit cap a una carena, passada la qual el pendent del camí afluixa.

Enmig d’aquesta llarga diagonal pel bosc, hi ha un trencall a la dreta, però continuem pel camí de l’esquerra, sovint interceptat per algun arbre caigut, però de bon fer en general. Als darrers metres, el camí torna a estar brut d’arbres, però de seguida sortim al collet de Juverri, on se’ns obre una gran plana neta de bosc. A la nostra esquerra hi ha el cap de Juverri i, uns metres més avall en direcció S hi trobem la pista que ve de Mallolís. L’agafem a la dreta i arribem al coll de Trescollo. Al cap de poc de passar el coll, la pista es bifurca. Prenem el trencall de l’esquerra cap amunt i de seguida arribem a un nou coll, ara ja a la carena E del pui d’Urdosa. Una nova pista remunta la carena (podem tallar un revolt que fa a l’inici), i l’abandonem quan passa al vessant S, moment en què ens dirigim cap a l’E seguint el llom.

Al cap de poc la carena fa una petita aresta rocallosa, que deixem a la dreta, i passada la qual trobem una ampla canal que creua la carena de pujada cap a l’esquerra. La seguim perquè és on el bosc és menys dens i anem a sortir a la base del cim, que és una roca enlairada amb un vèrtex geodèsic al cim (curt tram a peu sense dificultat).

Baixada

Desfem camí fins a la plana que hem trobat en arribar al collet de Juverri. La creuem en direcció E i remuntem els suaus pendents de la cara W del cap de Juverri. En arribar al cim, girem al NE per bosc poc dens. Prenem com a referència la carena i no la perdem mai de vista, encara que de vegades esquiem pel vessant NW. Sovint hi ha una franja neta d’arbres per la mateixa carena. Just abans d’un petit bony de cota 2005, la carena es fa molt plana. Passat aquest punt, girem al N - NE i prenem com a referència el coll de So de Farrera, visible en algun moment entre els arbres. Hi davallem i allà saltem cap a la coma de Farrera i anem seguint aproximadament el camí de l’estiu, que ens portarà a uns prats ben esquiables uns metres més avall. Per aquests prats anirem a sortir al revolt de la pista que hem abandonat a la pujada. A partir d’aquí ja seguim les traces de pujada fins a Farrera.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.