Pic de Montcalm - per la vall d'Estats - Port de Sotllo - Upper Ariège - Andorra - France
Pic de Montcalm - per la vall d'Estats

Pic de Montcalm - per la vall d'Estats

Port de Sullo - Upper Ariège - Andorra - France

Information
Min / max altitude2806m / 3077m
Duration1 day
Main facingS
Route typereturn_same_way
GearGrampons útils segons la innivació. Les congestes de la cometa d'Estats poden presentar neu dura fins i tot a l'agost.
Source

Pujada

Des de l’aparcament de la Molinassa, seguim per la pista fins a trobar la barrera. Podem seguir per la pista o tallar els revolts per la drecera. En acostar-nos al pla de Boet, prenem un camí ample a l’esquerra (indicadors) que creua el riu de la Vall Ferrera i segueix fins al refugi, a l’altre costat del barranc d’Areste.

Just en arribar al refugi, prenem el camí que s’enfila a la dreta. Deixem el camí que se’n va cap al barranc d’Areste a mà dreta i girem a l’W per passar un collet secundari (indicador), després del qual fem un llarg flanqueig que va girant a N per entrar a la vall de Sotllo. A l’altura d’una petita font hi ha una bifurcació. El camí de dalt estalvia una mica de desnivell però té una curta desgrimpada, mentre que l’altre evita les dificultats però baixa més que l’altre. Els camins es retroben i al cap de poc creuem el barranc de Sotllo per un pont de fusta. Seguim vall amunt, i als plans de Sotllo el camí es torna a bifurcar. Es pot seguir vora un dels torrents o bé fer una llarga diagonal a l’esquerra. Els camins es retroben al SW d’un promontori previ a l’estany de Sotllo. El voregem per l’W i continuem cap al NE seguint la vall fins a l’estany d’Estats, que també voregem per l’W.

El camí ens condueix al peu de la pala que ens separa del port de Sotllo, al qual accedim per tartera, amb curtes ziga-zagues a la part inferior i amb un flanqueig a la superior.

Un cop al port de Sotllo, tirem avall pel cantó oposat al de pujada, perdem uns metres i anem decantant-nos cap a l’E, creuant o esquivant congestes, segons l’època. Entrem a una coma que se’n va de dret a l’E. A l’altura del coll de la Cometa trobem el camí que ve de Pinet, i seguim per la coma fins al coll de Riufred, moment en què girem al N per un camí evident que ens duu al cim.

Baixada

Pel mateix itinerari.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.