Montardo - Pujada per Saslòses i baixada per la canal Amagada - Montardo - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain
Montardo - Pujada per Saslòses i baixada per la canal Amagada

Montardo - Pujada per Saslòses i baixada per la canal Amagada

Pic de Montardo - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain

Information
Min / max altitude1370m / 2833m
Duration1 day
Main facingN
Route typeloop
Source

Pujada

Des del pònt deth Ressèc seguim la pista amunt. Creuem el riu de Valarties i de seguida trobem a mà esquerra la pista de Prüèdo. La seguim vall de Rencules amunt fins que fa un revolt marcat per anar cap al coret de Prüèdo. La deixem i seguim vall amunt, seguint una altra pista fins a arribar a 1880 m aproximadament, moment en què la pista voreja una clariana. L’aprofitem per acostar-nos a la base del Montardo (hem de creuar el riu de Rencules), en direcció SE, fins al peu d’una canal que es va fent evident a mesura que ens hi acostem, si bé des de baix no se’n veu el final, ja que a la meitat gira a la dreta.

La pugem (35º màxim, un petit ressalt de gel cap a la meitat si hi ha poca neu, recomanable portar els esquís a coll si la neu és dura) fins a sortir a un collet secundari sobre l’estany de Saslòses. Baixem en flanqueig fins a la sortida d’aigües i continuem torrent avall durant un centenar de metres, moment en què cal buscar pas cap a l’esquerra. Sortim a un vessant ple de petites barres rocalloses que cal anar esquivant en direcció W fins a arribar a una zona de pendent més suau. Girem al NW en direcció a una cresta. Sense arribar a la coma que hi ha just sota la cresta, girem al SW esquivant successives barres rocalloses. En acostar-nos a la cresta, trobem un darrer contrafort. Per l’esquerra anem a parar a una aresta secundària que fa necessari un pas curt de mixt per accedir a la bassa inferior de Montardo (segurament per la dreta del contrafort s’hi pot arribar sense descalçar-se els esquís).

Un cop a la bassa inferior, el recorregut fins al cim resulta evident. Seguim per pendents suaus fins al coll que hi ha al S del cim i ataquem la darrera pala.

Baixada

Per la canal Amagada

Retornem a la bassa inferior i, deixant la sortida d’aigües a la dreta i una mica avall, anem a buscar l’entrada a una canal que queda a l’esquerra del penya-segat que tenim a sota (l’entrada és un collet secundari, fins que no hi arribem no se’ns fa evident la canal). La canal és estreta i de pendent de fins a 45º. Amb poca neu presenta algun tram de mixt no gaire difícil).

Un cop sortim a la immensa pala, ben visible des d’Arties, ens cal baixar amb tendència a l’esquerra (de seguida, si mirem amunt, la canal queda completament amagada, fet que dóna caràcter al descens) per evitar un tall que hi ha més avall i anar a buscar unes canaletes o un tub que ens deixen a l’inici del barranc d’Aigües Hondes, que seguim cap avall (trams bruts de vegetació, però sense grans dificultats). En obrir-se el vessant i suavitzar-se el pendent, és millor sortir a l’avetosa de la dreta i seguir fins a trobar la pista que puja ribèra de Rius amunt, que prenem avall a la dreta per retornar al pònt deth Ressèc.

Per Saslòses

Desfem el camí. Un cop passem la plana de les basses deth Montardo, girem a l’E i anem a buscar un curtíssim tram d’aresta on el pendent es redreça. A continuació girem al N i seguim una coma que a la part baixa és força dreta. En acabat girem al SE per les pales de Père de Mingo fins a la sortida d’aigües del Lac de Saslòses. Llavors remuntem uns metres pel vessant de l’altre costat del torrent (la sortida pel mateix torrent és molt estreta i engorjada, no sembla gaire bona opció). Guanyem un replà i baixem a l’esquerra per una canaleta que arriba als 40º. Baixem pels suaus pendents de sota, buscant la pista que ens portarà de nou al pònt deth Ressèc.

L’entrada al lac de Saslòses i el descens, en general, demanen neu estable.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.