Lo Teso - Cresta S - lo Pinetó - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain
Min / max altitude1500m / 2701m
Duration1 day
Main facingE
Route typetraverse
Source

Details

Pujada

Des de les planes de Son, pel camí del bosc fins al refugi del Pla de la Font. En cas d’anar-hi amb cotxe, l’aparcament del refugi del Pla de la Font es troba força a prop del refugi. Per arribar-hi seguim per la pista. Al refugi prenem un camí que puja cap al S fins a un indicador que marca l’entrada al bosc d’un altre camí que va cap a l’W guanyant alçada en direcció a la carena, on surt a l’altura d’una clariana. Després continuem pel llom fent ziga-zagues fins a un avantcim i després fins al cim del Pinetó (2648m), on la carena es fa una mica més definida.

Des del cim, girem al N per la carena en direcció al contrafort que puja al Roca Blanca. El camí puja cercant els passos més senzills del contrafort fins a arribar a un collet en què passem al vessant oposat, a la capçalera d’una canal pedregosa. Unes fites marquen el pas més fàcil, que aviat ens tornen al fil de la cresta. Amb algun curt i fàcil pas de grimpada arribem al cim del Roca Blanca (2693m).

Baixem cap al coll de Son (2586m), que ens separa del Teso i a continuació prenem un camí ben visible que més amunt fa un flanqueig cap a la dreta. Aquest flanqueig s’acaba en arribar a la carena que baixa cap a l’E i que seguim fins al cim (2701m).

Baixada

Opció 1: Seguint el seu contrafort E. Arribant a la seva base ens deviem a l’esquerra per evitar les cingleres de la canal de les Estanyeres.

Opció 2: Des de dalt seguim la carena N per sota, pel vessant E, per accedir a una canal paral•lela a la que hi ha sota el cim. Anem allunyant-nos de la carena en arribar a la canal. Sota un tram més pedregós hi ha un corriol que se’n va cap a un roc blanc que el mapa marca com a cap de la Pala del Teso. No s’hi ha d’arribar, s’ha de deixar aquest camí abans d’arribar a un bosquet esclarissat, i seguir avall pel marge esquerre de la canal.

Al peu de la canal hi ha la zona d’arribada de les allaus que escombren la pala, ben reconeixible pels troncs recargolats i pels pins torturats que s’atreveixen a créixer-hi. Seguim els planells de la base del vessant dels tres cims que hem fet en direcció al refugi. En passar per davant de la canal del Tonedor (la vall que separa el Pinetó del Roca Blanca), trobem un camí marcat amb estaques de fusta amb el cap pintat de groc, que ens retorna al refugi, i d’aquí a les Planes de Son.

  • Només presenta algun passet de mans en l’accés a la Roca Blanca

  • Si es fa amb esquís, tenir present que la baixada de Lo Teso és delicada pels allaus. Accident mortal 3/4/2008 (ressenya.

  • A l’estiu es pot fer en un dia

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.

download-card-background

Download the app

  • Route search (300 000)
  • Community returns
  • Weather forecast
  • Avalanche bulletin
  • Race book
  • Creation of tracks
  • Topographic map (including IGN)