Puig de la Portella Gran - Des de les Forges d'Orlú - Puig de la Cometa - Upper Ariège - Andorra - France
Puig de la Portella Gran - Des de les Forges d'Orlú

Puig de la Portella Gran - Des de les Forges d'Orlú

Puig de la Cometa d'Espagne - Upper Ariège - Andorra - France

Information
Min / max altitude920m / 2765m
Duration2 days
Route typereturn_same_way
Source

Des de les Forges d’Orlú seguim pel camí de la riba esquerra o per la pista asfaltada de la riba dreta del riu Orièja. Després que la vall giri a S, trobem un gran pla on hi ha l’Orri Vell. Travessem el pla en direcció a un petit promontori que hi ha a l’esquerra. Aquest promontori es troba abans que el camí arribi al pont de fusta que creua l’Orièja i queda just abans del barranc de la Portella Gran, que no hem de creuar. Al contrari, cal remuntar per dins de la fageda pel seu marge dret (bosc força net) fins a arribar a una zona de clarianes entre pins. Al final del pendent arribem al pla on es troba la cabana de la Jaça de Delà (Orri de la Portella segons alguns mapes). Hi ha dues cabanes, una de les quals força nova i en bon estat, per a cinc o sis persones. L’altra cabana no té porta i està en pitjors condicions però es pot utilitzar si convé.

Des de la cabana, seguim remuntant la vall de dret cap al S fins que, en acostar-nos al peu del Puig de la Cometa, girarem lleugerament cap a la dreta per anar a buscar els pendents més suaus d’accés a la carena. Un cop al coll, remuntem la carena fins al Puig de la Cometa (fer aquest cim suposa afegir al total uns 400 m de desnivell).

Baixem la pala E fins a l’estany Blau, on tornem a posar pells per remuntar els pendents que s’encaminen cap al Puig de la Portella Gran. Per fer cim caldrà posar-se grampons per fer el darrer tram de cresta, una mica exposat i amb algun pas de mixt (II).

Baixem del cim cap al coll que hi ha ben bé al seu peu. Tornem a posar grampons per accedir a la pala per una curta canal. Un cop a la pala (45º a la sortida de la canal, i progressivament més suau), posem esquís i retornem a les traces de pujada, que seguim fins al cotxe.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.