Pic de Bassiero Oriental - Per la vall de Gerber i el refugi Mataró - Pic de Bassiero Oriental - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain
Pic de Bassiero Oriental - Per la vall de Gerber i el refugi Mataró

Pic de Bassiero Oriental - Per la vall de Gerber i el refugi Mataró

Pic de Bassiero Oriental - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain

Information
Min / max altitude1900m / 2897m
Duration1 day
Main facingNE
Route typereturn_same_way
Source

Pujada

Es pot accedir a la vall de Gerber des de diferents punts, entre la Mare de Déu de les Ares, com a molt baix, fins a l’aparcament de la Peülla o en algun dels revolts intermitjos. A l’hivern, l’opció de la Peülla, que implica fer un llarg flanqueig, minimitza el temps que es passa sota les canals allavoses que cal creuar per entrar a la vall. Des de la Peülla, fem un llarg flanqueig en direcció SE sense guanyar ni perdre alçada. En acostar-nos a l’entrada de la vall, cal fer atenció a les eventuals allaus procedents de les canals que hi ha al damunt. Amb aquest flanqueig seguim aproximadament el camí de l’estiu. D’entrada no guanyeu excessiva alçada per tal d’evitar passatges molt pendents en zona d’allaus.

Mantenint-nos a la riba esquerra girem en direcció SW i passem pel costat de l’estanyola de Gerber (per sobre a l’hivern). Posteriorment pugem lleugerament per creuar una zona una mica caòtica. Baixem una desena de metres i voregem un petit estany. Passem al peu d’una petita barra i després travessem el riu (val la pena fixar-se en aquest punt de cara a la tornada). A partir d’aquí remuntem per la riba dreta seguint el riu fins a l’estany de Gerber. El camí de l’estiu se’n va cap al S deixant l’estany a la dreta i remunta la graonada per una coma força dreta a l’E de l’estany. A l’hivern és més còmode creuar l’estany en direcció SW i prendre una curta i dreta canaleta que supera la graonada, que aquí és més baixa. Anem superant graonades i anem girant al S, en direcció al refugi, que veurem aviat, a dalt d’un contrafort.

No fa falta arribar al mateix refugi, de manera que, si no hi anem a dormir, el voregem per sota del contrafort i girem a l’E per una coma paral·lela al fons de vall, que es troba més al S. Seguim aquesta coma que ens conduirà a un flanqueig després del qual ja ens trobarem al fons de la vall principal, que remuntem en direcció a una canal ben visible a l’esquerra. A l’hivern, si la neu és estable i no massa dura, es pot remuntar la canal sencera amb els esquís, per pendents que superen els 30º en algun punt. Guanyada la carena, girem al S i accedim al cim sense dificultats.

Baixada

Pel mateix recorregut o per la vall de Cabanes], amb una ràpida combinació de cotxes entre la Peülla i el refugi del Gerdar.

A ple hivern l’estany gran de Gerber està ben glaçat. En aquest cas és més pràctic resseguir el riu per travessar-lo de banda a banda i remuntar una coma que desemboca una mica sota el refugi.

Si la neu està ben estabilitzada també es pot vorejar l’estany per l’esquerra al peu d’uns impressionants corredors. Al fons de l’estany una canal menys pendent permet pujar per atènyer al coma que desemboca una mica sota del refugi.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.