Pic de Bassiero Oriental - per la vall de Cabanes - Pic de Bassiero Oriental - Luchon - Posets - Maladeta - Aigüestortes - Spain
Information
Length14209m
Min / max altitude1500m / 2897m
Duration1 day
Main facingNE
Route typereturn_same_way
Source

Pujada

Des del refugi del Gerdar, que és fins on es neteja la neu, seguim carretera amunt fins al revolt situat a cota 1510m, i seguim l’ample camí que remunta pel marge esquerre del riu Cabanes. Si hi ha neu, es perd de seguida quan es torna sender. Continuem cercant el millor pas pel bosc sempre força lluny i per sobre del riu, orientant-nos progressivament cap al SW cap a 1650 m (tram confús, brúixola útil, entretingut d’esquiar de baixada, o bé ràpid i divertit si, com sol passar, hi ha traça de raquetes oberta).

Sortim del bosc cap a 1800 m, i a 1875 m, a l’altura d’un pont (sense sentit a l’hivern), passem al marge dret i remuntem un llarg ressalt amb bosc esclarissat, deixant a la dreta el riu que passa entre grans blocs. El pendent arriba localment als 30º i queda exposat a les allaus. Sortim a un collet a 2243 m i veiem a l’altre costat l’estany Negre de Cabanes (2179 m), al qual accedim fent un llarg flanqueig descendent.

Alternativament, es pot continuar pel marge esquerre del riu, on remuntem una clariana de bosc, després de la qual fem un flanqueig a l’esquerra per tornar a guanyar el torrent. Esquivem així una zona de blocs que demanaria molta neu per ser esquiable. Seguim el torrent per terreny incòmode amb alguns ressalts de mal passar fins a l’estany.

Continuem cap a l’WNW cap al Pic de Xemeneies i a 2350 m girem cap al S seguint una vall tot resseguint una petita vall. Passem una cubeta i, per terreny més fàcil, pugem suaument cap al SW per arribar a l’estany Blau (2473 m). El Bassiero Oriental se’ns fa finalment visible. Travessem l’estany, fem una gran ziga-zaga per arribar al coll de Bassiero i pugem el llarg pendent fins al cim, on s’arriba amb els esquís als peus.

Baixada

Al gust de cadascú :

  • pel mateix itinerari
  • retornar sota el coll de Bassiero i prendre una estreta i divertida vall que va cap a l’E sota la carena dividida que uneix el Bassiero i el Montsaliente. Aquesta vall mena a un petit estany (2280 m). Girem al N i seguim, per terreny poc pendent, el riu que porta a l’estany Negre de Cabanes.

En tots dos casos, cal tornar a posar pells per pujar al collet de cota 2243m, o bé seguir el torrent fins a la zona de blocs, on flanquegem fins a una clariana més esquiable, per la que tornem a buscar el torrent.

  • Part inferior confusa. Cal bona visibilitat a la part alta i un bon gruix de neu en general, ja que es creuen diverses zones de grans blocs de granit.

  • Les úniques (petites) dificultats són el pendent sota el collet de cota 2243 m i l’esquí per dins del bosc de la part baixa. La part per sobre de l’estany Negre és fàcil, assolellada i evident.

  • Sovint hi ha traça de raquetes al bosc, fet que facilita (i accelera) la baixada.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.