Pic de Certascan - canal E - Pic de Certascan - Couserans - Aran N - Spain
Pic de Certascan - canal E

Pic de Certascan - canal E

Pic de Certascan / Flavisella - Spain

Information
Min / max altitude1384m / 2851m
Duration1 day
Main facingE, S, SE
Route typereturn_same_way
Source

Pujada

La canal E és una vall ampla i molt bonica d’esquiar, que va des de la carena just al N del cim i fins a l’estany de Certascan. Per arribar al refugi, situat a tocar de l’estany, o bé pugem per la pista de Montalto a Certascan (possibilitat de retallar ziga-zagues pels prats de les bordes d’Ison) o bé pel camí que puja des de just abans de Boavi per sota de la serra de Llurri.

En el cas de la pista, cal fer atenció a les canals que creua la pista just abans d’arribar a Canalada, i en el cas d’anar per sota Llurri, el darrer tram abans de Canalada també és tot ell molt exposat a allaus.

Un cop a Canalada, o bé remuntem les canals que vénen del cap de Canalets i flanquegem al N fins al refugi o bé pugem per on va el camí de l’estiu.

Un cop al refugi, podem fer la pujada pel coll de Certascan, o bé podem pujar per la canal E. En cas que l’estany estigui glaçat, el creuem en direcció N fins a la base de la canal E. En cas contrari, seguim el camí de l’estiu que voreja l’estany per la riba W. Just creuat el barranc que baixa del coll de Certascan i del Guerosso, hi ha una corda fixa per assegurar un pas, i després el camí és més fàcil, a prop de l’aigua fins a superar una zona rocallosa. Després podem anar guanyant alçada per entrar a la canal E. En entrar-hi, girem a l’W i remuntem fins a la carena. Crestegem sense grans dificultats i fem cim.

Baixada

Crestegem cap al N fins a trobar pas cap al fons de la canal. La baixem fins a l’estany i, si està glaçat, girem al S per tornar al refugi. En cas contrari, si hem baixat fins a l’aigua, caldrà remuntar uns 50m de la canal fins a trobar un pas, evident i marcat amb pintura verda, que ens anirà davallant cap a vora l’aigua, fins al tram rocallós, al final del qual hi ha el pas assegurat amb la corda.

Per sota del refugi, si hi ha neu a les canals de sota del cap de Canalets, podem baixar-les fins a Canalada. D’aquí cap avall desfem el camí, ja sigui per la pista o per la cabana de Llurri.

La canal E del Certascan conserva la neu fins molt enllà de la temporada, és una molt bona opció per tancar temporada, combinant-ho amb una aproximació amb bicicleta fins a Canalada.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.