Mont Valièr - des de Montgarri per la Gireta i pala Clavera - Mont Valièr - Couserans - Aran N - France
Mont Valièr - des de Montgarri per la Gireta i pala Clavera

Mont Valièr - des de Montgarri per la Gireta i pala Clavera

Mont Valier - France

Information
Length42000m
Min / max altitude1365m / 2838m
Duration2 days
Main facingN, NE, E, SE, S, SW, W, NW
Route typetraverse
Source

De Montgarri al refugi des Estanhons

Sortim de Montgarri cap a l’E seguint un GR que ben aviat creua l’arriu Porquèr. A continuació del riu, guanyem alçada pel bosc fins a unes clarianes, encara un tram de bosc i saltem el sarrat dera Gireta, i amb una curta baixada guanyem la vall del riu Fred, que seguim fins a una esplanada de cota 2100m, on el camí s’enlaira per una pala en ziga-zaga cap al NE. Sortim al clot dera Gireta, una immensa dolina, que voregem per l’E fins a la carena. Aleshores el camí gira a l’E i després al N fins al pòrt de Barlonguera.

Baixem pel costat E fins a la cua de l’estanh Long, i seguim el camí, ben penjat per la riba N de l’estany, fins a la sortida d’aigües, on una cascada s’endinsa dins de la roca abans de sortir a la superfície més avall. Per anar cap al refugi des Estanhons cal baixar cap a l’estanh Redon per un camí ben traçat i equipat amb uns cables que protegeixen algun pas exposat. En arribar a l’estanh Redon, el camí gira a l’E i remunta el vessant per una coma, de la qual després surt per dirigir-se al refugi, ubicat més al N.

Mont Valièr

Sortim pel camí ben fresat cap a l’E fins a situar-nos al peu del vessant SW del cim. Si no hi ha neu, continuem pel camí, que creua un vessant força pendent en diagonal cap al coll Faustin i després puja directament al cim. En cas que hi hagi neu, és millor remuntar directament els pendents fins al cim (35/40°, amb trams a 45°) (és millor tirar directament cap al cim sense passar pel coll Faustin per evitar un flanqueig exposat).

Carena Mont Valièr - Pic de Clavera

Desfem camí fins al coll Faustin i aleshores continuem cap al S per la carena, que guanyem per una canal, d’on es pot sortir amb l’ajuda d’un cable. Passat aquest primer ressalt, seguim a peu fins al cim del petit Valièr. Davallem fins al coll de Pèira Blanca, esquivem un cim secundari per l’W i a continuació fem un tram de grimpada que ens deixa en terreny herbós progressivament més dret fins al pic de Clavera. Aquest darrer tram té alguna fita però no hi ha camí marcat, no és difícil però és força exposat.

Retorn a Montgarri

Del pic de Clavera baixem al coll de la Pala de Clavera i des d’allí podríem retornar a l’estanh Long per retornar per la Gireta o per la Barlonguèra, o bé podem prendre el camí de la Llibertat. En aquest darrer cas, baixem cap a l’E fins que s’obre la vall i aleshores girem al S fins a l’estanyet de Clavera. El camí continua cap al S i se’n va a buscar el fons del barranc de Clavera. En arribar cap al final del barranc, observem una antiga pista que creua el barranc. Per retornar a Montgarri és bona opció creuar el riu aquí i davallar pel marge dret, per prats, fins a trobar el camí, també una antiga pista, que remunta el marge esquerre de la noguera Pallresa.

Seguim aquesta pista fins al pont de Montgosso. Pel marge esquerre el camí s’acaba perdent per un bosc força dret i per tant resulta millor passar a l’altre marge i seguir la pista amunt fins a Montgarri.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.