Pui d'Urdosa - des de Llavorsí per les Poselles i tornada per Baladredo i Biuse - Pui d'Urdosa - Upper Ariège - Andorra - Spain
Pui d'Urdosa - des de Llavorsí per les Poselles i tornada per Baladredo i Biuse

Pui d'Urdosa - des de Llavorsí per les Poselles i tornada per Baladredo i Biuse

Pui d'Urdosa - Upper Ariège - Andorra - Spain

Information
Min / max altitude804m / 2226m
Duration1 day
Main facingN, NW, W, S, SW
Route typeloop
Source

Pujada

Sortim per la carretera que va de l’hotel Riberies cap a Llavorsí i prenem el camí que remunta el vessant, cap a l’esquerra. De seguida hi ha una bifurcació, els dos camins van bé i surten a la carretera de Casa Monjo. La remuntem fins a la casa i continuem per la pista que passa per davant seu fins a un prat. Voregem el prat fins a trobar, a mà esquerra, el camí de Biuse.

Al cap de poc trobem un trencall a l’esquerra (indicador de les Poselles), que seguim. Fem una primera diagonal cap a l’E i remuntem una coma en direcció SE en un reguitzell de ziga-zagues que ens acaben portant al cap d’un barranc. Aleshores el camí, marcat amb pintura groga amb un punt negre al mig, fa un flanqueig i travessa una coma, fins a sortir a un petit replà on hi ha una borda quasi enrunada. Continuem amb una diagonal en direcció SE fins a un pla sense bosc des d’on ja veiem ben a prop el roc Roi.

Continuem des de l’extrem E del pla per un camí força planer que ben aviat passa per sobre d’un roc. Aleshores el camí esdevé el que sembla una antiga pista de desembosc que puja en diagonal ascendent en direcció al coll de Serelles. Després aquest camí es perd i hem d’improvisar el pas fins al coll. Un cop allí, girem al S i remuntem per bosc esclarissat en direcció al cim. Si ens decantem a la dreta, anirem a parar a la carena NW, des d’on podrem admirar el bosc de Baladredo.

Baixada

Podem retornar pel mateix itinerari, però resulta molt interessant continuar l’excursió fent l’olla de Baladredo. Desgrimpem del cim en direcció SE i busquem un corriol en la mateixa direcció que va a parar a una antiga pista, cada cop més evident, que va cap al S. En un punt de pendent suau, la pista més marcada gira a l’E, a l’esquerra, si bé ens cal continuar cap a la dreta, a l’W, en direcció al coll de Baladredo. Creuem el coll i remuntem el cap de Baladredo.

Sota mateix del cim hi ha un repetidor. Hi passem pel costat i enfilem la baixada seguint la carena del serrat de Baladredo. En passar per una zona on la carena és planera, és possible passar al vessant S i buscar un corriol força perdut que aprofita una lleixa de la roca. Alternativament, podem circular pel bosc de la cara N, cercant el pas entre pins i roques.

Al collet dels Cortalets hi ha una cleda i és fàcil desviar-se cap a una zona de poc pendent, però ens cal retornar a la carena i remuntar el cim de les Cortalets, on hi ha unes fortificacions de la Guerra Civil. A partir d’aquí seguim un camí d’interpretació de la batalla de Baladredo. Passem per diverses instal·lacions militars força enrunades, però acompanyades per cartells explicatius. En sortir de la carena, passem per un camí cobert, és a dir, com una trinxera de gran longitud, que feien servir durant la batalla per transitar amb més seguretat. En aquest tram, el camí està marcat amb punts vermells als arbres.

Aviat arribarem a les bordes de Berdiè, on hi ha una bassa d’extinció d’incendis. En aquest punt el camí no és evident, però des del costat E de la borda que hi ha sota la bassa, creuem un prat de dret cap avall. Anem passant diversos camps seguint la mateixa direcció fins que entrem al bosc, on no és fàcil de trobar-hi el camí. Continuem amb la mateixa direcció descendent fins que creuem el camí, en desús, però encara reconeixible i ample. El seguim sense més problemes fins als prats de sobre de Biuse.

Sortim de l’ermita per la pista en direcció NE i al primer revolt tancat, continuem per una pista secundària. Al cap de ben poc, el camí surt per la dreta i remunta abans de fer un llarg flanqueig fins a l’indret de Cantallops. En acabat del flanqueig, el camí baixa per una zona rocallosa amb llastres que resulten molt relliscoses en temps humit, fins al barranc de Riu. El creuem i fem un flanqueig per la solana de Manyaules, fins a la carena de sobre de la Colomina. Baixem pel camí, que a estones coincideix amb els tallafocs de sota de les línies d’alta tensió fins a trobar el punt on a la pujada ens hem desviat capa les Poselles, i seguim baixant fins a Casa Monjo, des d’on desfem el camí de pujada fins a Llavorsí.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.