Pic de Sabollés - canal W des de Noarre - Pic de Sabollés - Couserans - Aran N - Spain
Pic de Sabollés - canal W des de Noarre

Pic de Sabollés - canal W des de Noarre

Pic de Sabollés - Couserans - Aran N - Spain

Information
Min / max altitude1600m / 2655m
Duration1 day
Main facingW
Route typereturn_same_way
Source

Pujada

Pugem per la pista que surt de Quanca cap al N amb vehicle o amb esquís si hi ha prou neu fins a la darrera de la primera sèrie de paelles, d’on surt el camí que va cap a Noarre. Podem triar anar pel camí o bé per la pista que s’ha obert recentment i que passa una mica més baixa (tanca empipadora de passar). Un cop a Noarre seguim pel camí que inicialment manté alçada per sobre del riu de Noarre, pel marge orogràfic dret. Al cap de poc, començarà a guanyar cota per dins del bosc, primer de bedolls i després de pi. Si hi ha molta neu pot costar de trobar el camí de l’estiu. En qualsevol cas, es tracta d’anar guanyant alçada pel bosc, deixant el riu sempre a la dreta i bastant avall, fins que el creuem, sota el salt de Flamisella, una petita cascada a sota de la qual el riu fa un replà que el camí aprofita per passar a l’altre costat. Cal fixar-se que a l’altre costat d’aquest barranc es vegi una petita pala amb algun arbre fàcil de passar (per sota seu hi ha alguna barra rocallosa, que voldrà dir que no hem pujat prou, encara). Una curta pujada ens durà a un collet sobre la pleta de Guerossos.

Fem una petita baixada i creuem la pleta cap a l’E. Remuntem la pala de la dreta, que segueix cap a l’E, i de seguida la deixem per un petit torrent que tira cap a la dreta. Sortim a una clariana planera i seguim amb tendència al S - SE, per anar creuant un seguit de canals. La referència és passar-les allà on el pendent de les canals s’ajau, ja que totes elles són més dretes a la part inferior. Seguint cap al SSE amb aquest criteri, ens acostarem a la canal que baixa d’un coll situat just al N del pic de Sabollés (hi ha mapes que marquen el cim a un punt que no és el més alt dels tres bonys que fa la serra, aquí ens referirem sempre al punt més alt, que és el central i de cota 2655m). Per entrar-hi, cal superar una petita barra rocallosa, que si tenim sort la creuarem on és més petita, tot just un parell o tres de metres. Si no hi ha prou neu, serà necessari descalçar-se els esquís per desgrimpar-la. Un cop a sota, seguirem el flanqueig fins a entrar a l’ampla i suau pala de sota la canal. Remuntem els pendents suaus fins a la marcada entrada de la canal, i ens calcem els grampons.

El primer tram de la canal és el més estret, si bé no ho és gens. El pendent té uns 40º durant una seixantena de metres i després baixa a 35º alhora que la canal esdevé una pala força més ampla. En acostar-nos al coll el pendent encara baixa una mica més. Si es prefereix, es pot seguir per una bifurcació de la canal directament fins al cim. Si anem al coll, podrem deixar-hi els esquís i caldrà continuar per l’aresta en direcció S per passos de II en roca discreta de pissarra fins al cim.

Baixada

Pel mateix recorregut o bé per la vall dels Estanyosos.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.