Gra de Fajol Petit - canal Estreta o Central - Gra de Fajol Petit - Puigmal - Canigó - Albera - Spain

Gra de Fajol Petit - canal Estreta o Central

Gra de Fajol Petit - Puigmal - Canigou - Albères - Spain

Information
Min / max altitude2100m / 2563m
Duration1 day
Main facingN
Route typeloop
GearDeux piolets-traction, crampons, corde à double de 50 m, trois/quatre broches dont deux longues, sangles, deux/trois friends et deux trois pitons lame.
Source

Aproximació # 30mn

Des del darrer revolt de la carretera (2100m) de l’estació de Vallter 2000 (cartell del camí del refugi d’Ulldeter), prenem el camí en direcció al refugi. A la cota 2160m, sota del refugi d’Ulldeter, girem cap al S, creuem una pista d’esquí i ens dirigim per on ens sembli millor (sempre cap al S) en direcció a la cara N del Gra de Fajol Petit. El corredor és visible des de l’aparcament, de manera que l’aproximació és ràpida i fàcil.

Itinerari

Remuntem el llarg con de dejecció (40º) per anar a trobar el primer ressalt de glaç (60º durant 3m, després 50º de neu sovint molt dura, llarg de 30m). Assegurança a la dreta per fer-hi reunió. A sobre, segons la innivació, es troba una nova reunió amb dos punts, a la dreta.

El ressalt següent s’assembla al primer, amb una nova reunió a la sortida (llarg de 40m). Seguim l’eix del corredor (45 a 50º) per anar a parar sota una cova on hi ha una excel·lent reunió de tres punts. En sortim cap a l’esquerra per un ressalt sovint de glaç 60/65º (si fos sec, el pas és de III+/IV). A la seva sortida hi ha una nova reunió de dos punts, a 40m, a l’esquerra, a l’altura de les primeres roques. En cas de molta neu, feu reunió amb merlets de roca o amb àncora de neu.

Queden aleshores els darrers pendents d’accés al cim. Seguim cap al S en direcció a la cresta (pendents de 40/45º). Un cop a la cresta, girem a l’esquerra per atènyer el cim.

Amb poca neu, a l’entrada del corredor pot haver-hi un altre ressalt, problemàtic si no hi ha glaç (pas de IV de 5m, difícil d’assegurar a la base.

Tornada # 45mn

Des del cim del Gra de Fajol Petit, baixem seguint-ne l’aresta W fins al coll entre els dos Grans de Fajol. Al coll, baixem cap al N per un dels nombrosos corredors de nou. Inici una mica pendent a 40º. Tornada al refugi sense complicacions des del peu de la paret.

La clàssica per excel·lència dels Pirineus Catalans. Una línia sublim, amb força glac, molt estret a la part baixa, a 30min del cotxe i a 2h de Barcelona… per tant, molt freqüentada! Matineu per evitar els embussos!

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.