Pica d'Estats - Cresta W - Port de Sotllo - Upper Ariège - Andorra - France
Min / max altitude3143m
Duration1 day
Main facingW
Route typeLoop
Source

Details

Aproximació

Cal arribar al port de Sotllo (2874m), des del refugi de Vallferrera], des del refugi de Pinet] (un cop al coll de la Cometa, baixem cap a l’W i remuntem posteriorment la pala al N del port de Sotllo), o bé des del pic de Sotllo].

Pujada

Una vegada arribe al Port de Sotllo, sigui des dels Estanys d’Estats o des del refugi de Broate, prenem l’aresta W de la Pica seguint les fites que trobem de tant en tant, sempre propers al fil però esquivant les dificultats per la banda N. Un parell de xemeneies representen les màximes dificultats. Més tard arribem a un collet amb un petit cim a l’esquerra. Ens dirigim a la dreta cercant el fil de l’aresta fins una bretxa. Després prenem un corredor (fang o neu segons les condicions) que corre paral.lel a l’aresta i que ens porta prop del Pic Verdaguer, que guanyem sense dificultats. Del Pic Verdaguer baixem ràpidament al coll que ens separa de la Pica i d’allà per un sender vessant N guanyem la Pica d’Estats sense dificultat major.

Variant

És més elegant, i tot just una mica més difícil de seguir pràcticament el fil de la cresta, sorprenentment amb bona roca (cal no refiar-se’n del tot). Hi ha passos bonics de II / IIIa, en particular sota la punta Verdaguer. Múltiples possibilitats.

Des del port seguim fites que ens condueixen al llarg de la cresta, cercant les mínimes dificultats, això sí, amb algun pas una mica exposat. En algun punt pot no ser del tot evident, però s’acaba retornant al camí sense grans problemes. Hi ha passos de grimpada arreu, el més difícil dels quals dins d’un diedre sense exposició (II+). Abans de sortir a la pala N del pic de Verdaguer, flanquegem la capçalera d’una canal. Remuntem el pic de Verdaguer i ja sense dificultats, resseguim la carena fins a la Pica.

Baixada

Pel camí normal de la cara N.

Creative Commons logo

The text and images in this page are available
under a Creative Commons CC-by-sa licence.

download-card-background

Download the app

  • Route search (300 000)
  • Community returns
  • Weather forecast
  • Avalanche bulletin
  • Race book
  • Creation of tracks
  • Topographic map (including IGN)